Díszfa ismertető

Vissza

Aesculus carnea

Rózsaszín virágú vadgesztenye

Az Aesculus hippocastanum és az A. pavia kereszteződésének eredményeként jött létre. Pontos eredete nem ismert. A közönséges vadgesztenyénél kisebb méretű, de még így is a nagy térigényű fák közé tartozik. Ültetése során figyelembe kell venni, hogy lehulló levelei és termései miatt sok takarítást igényel.

Magasság: 10-15 (20) méter
Korona: Nagyméretű, kerekded koronát nevelő lombhullató fa.
Kéreg és ágak: Egyenesen felfelé törő ágai a korona alsó részében vízszintesek vagy lefelé hajlók, gyakran elágaznak. A fiatal fa finom csíkozású, barnásszürke kérge később barnásvörösre színeződik. Mérsékelten szélálló.
Levél: Tenyeresen összetett levelei 5 -, ritkán 7 visszás tojásdad alakú levélkéből áll, melyek kétszeresen fűrészes szélűek. Az őszi lombszíneződés nem látványos. Rügyei zöldesszürkék, 1,5–2 cm hosszúak, kb. 1 cm vastagok, nem ragacsosak.
Virágok: Húspiros, sötét rózsaszínű virágzatai felálló bugákban nyílnak a levelek felett. A bugák hossza elérheti a 20 cm-t is. Virágzási ideje április végétől kezdődik.
Termés: Toktermése nem összekeverendő a szelídgesztenye termésével! Szaponin tartalma miatt termése emberi fogyasztásra alkalmatlan. Burka kevésbé szúrós, mint az A. hippocastum-nak és mérete kisebb annál.
Talaj igény: Bármely nem túl száraz talajban életképes, de tartós aszály esetén szükséges öntözni, mert a levelek szélei megéghetnek.
Alkalmazás: Viszonylag nagy mérete miatt leginkább parkokban, temetőkertekben, díszkertekben, arborétumokban illetve széles utcákban ültetik.