Díszfa ismertető

Vissza

Acer campestre

Mezei juhar

Méhek és pillangók számára értékes mézelő növény. Kevés gondoskodást igénylő fa, nagyon jól tolerálja mind a szárazabb, mind a kötöttebb talajtípusokat. A mezei juhar jól viseli az átültetést, az erős metszést és a légszennyezést is.

Magasság: 12-15 méter
Korona: sűrű, sötét, ovális vagy kerekded formájú, gyakran terebélyes. Szürkés kérge mélyen repedezett, apró pikkelyekben hámlik, törzse keskenyen bordázott.
Kéreg és ágak: az első éves hajtások még zöldes-barna színűek, sárga paraszemölcsökkel. Vesszői jellemzően vastagon paralécesek.
Levél: hosszú nyelű levelei átellenesen állnak. Tenyeresen osztott, lekerekített végű, viszonylag kisméretű levélkéi vannak. A levelek fonáki része szőrözött, világosabb árnyalatú, mint a színi oldal, mely fényes és sötétzöld.
Virágok: molyhos kocsányú bugavirágzata sárgászöld színű, májusban virágzik.
Termés: ikerlepedék termésének szárnyai közel 180°-os szögben állnak.
Talaj igény: bármilyen talajon megél, kivéve a száraz, terméketlen homokos talajt. Ellenáll a rövid elöntésnek, jól tűri a részleges burkolást.
Alkalmazás: nagyon jó szél és jó fagytűrő képességű, jó ellenálló képességű a jégmentesítő sózással szemben, ezért alkalmas utak és széles utcák fásítására, játszóterek, parkok, terek, fakonténerek beültetésére, temetők, tetőkertek, ipari területek, nagy kertek kialakításánál, szélvédő erdősávok kialakítására, nyírott sövény képzésére.